Min allra första utställning.

Som en del kanske redan sett så har jag fått lov att hänga upp mina blomstertavlor på Tai’s Restaurant på Frosta Center  i Höör (mitt i Skåne). Jag vill rikta ett varmt tack till Anh och Thanh Le för att de ville tillhandahålla sina tidigare tomma väggar och ge mig den möjligheten.

För några veckor sedan fick jag en leverans. Jag hade beställt ett urval av mina blomsterfoton som canvastavlor. Spännande! (Det tog ett tag att packa upp alla lådorna 😉 )

Som en liten presentation tänkte jag berätta ”storyn” om de olika tavlornas tillkomst.

Morgondagg

När jag en sommarmorgon gick min vanliga tur genom trädgården fick jag syn på de här tre rosorna som satt i en klase tillsammans. Daggdropparna blänkte och gnistrade på kronbladen. Motivet var givet och kameran åkte naturligtvis fram.

Flos Batavica

För några år sedan åkte jag med på en blomsterresa till Holland med Sjöbo trädgårdsförening. Vi besökte nio olika trädgårdar under de fem dagarna. Både privata och publika besöksträdgårdar. När vi dag fyra kom till De Tuinen van Appeltern, The Gardens of Appeltern,  så ägnade vi hela förmiddagen med att gå runt i den stora trädgården. Den var så stor så vi höll flera gånger på att gå vilse där. Parken är uppbyggd på en yta av 15 hektar och den består av ca. 200 små modellträdgårdar.

När jag gick runt i alla dessa små trädgårdar så sprang jag på den här brunröda blomman. Jag brukar alltid försöka ta reda på namnet på den blomma jag fotograferar – gärna även det latinska som ju är det språk som är universellt när det gäller att namnge djur och växter. Men i det här fallet sökte jag i det längsta efter en namnskylt till denna vackra klätterväxt utan att lyckas hitta någon. Namnet på min tavla fick bli Flos Batavica som lär betyda Holländsk Blomma på latin.

Snälla hjälp mig. Om någon som ser min bild på denna blomma känner till ett namn på växten skulle jag verkligen uppskatta en kommentar om det!

Petit Fleur

Detta är en av mina många minibuketter. Redan för flera år sedan blev jag fascinerad av den detaljrikedom man kan få se i små blommor. Jag fick en idé om att jag skulle vilja visa ”Storheten i det lilla”. Detta kräver att man verkligen tar sig tid att titta nära på grönska som annars lätt passeras – ibland även krypande på alla fyra.

Eftersom jag alltid varit glad för att plocka blommor och fylla hela huset med dessa så började jag ”binda” små buketter av de minimala växterna. Jag har också genom åren samlat på mig åtskilliga miniatyrvaser som ju var lämpliga behållare till minibuketterna.

Stor o liten

Även denna bild är ett foto av en minibukett. När jag började visa upp mina bilder på de små blomsterbuketterna fick jag en del frågor och kommentarer om den egentliga storleken på blomstren. För att lättare visa att det faktiskt rör sig om väldigt små blommor och buketter tog jag i detta fallet en normalstor Dahliablomma och lade den vid sidan om objektet som jag fotograferade.

Rosendamen och Kameliadamen

Dessa två bilder är fotograferade på terasstrappan ute i trädgården en skön sommardag. Jag ville prova att skapa ett stilleben (uttalas stillében).

Med några olika sorters rosor , ett par gamla böcker med vackra pärmar och en fin gammal brosch jag fått för många år sedan av min farmor lade jag upp min installation. Det naturliga ljuset ute i skuggan av vår sydbok var perfekt och jag fick till dessa fotografier.

Fyrverkeri

Jag har de senaste åren börjat att blomsterpilla, eller som jag vill kalla det – Blomsterskapa, efter att jag deltagit i en workshop med Hanna Wendelbo, mer om detta i det här inlägget.

Denna blomsterbild fick jag idén till av Hannas logga till Radioprogrammet ”Sommar i P1, 2020”
Jag samlade in växtmaterial i regnbågens alla färger och lade ut på bordets vita duk och resultatet blev en riktig blomsterexplosion eller ett fyrverkeri av färger.

Äppeldröm

Denna blomsterbild är skapad framåt höstkanten. Den består av harklöver (Trifolium arvense) som är en sensommarblomma man kan finna på torra ängar eller i dikeskanten. Den ger ett lite mystiskt intryck med sin ulliga och mjuka blomma. I kransen – ja, det är faktiskt bara en liten del av en utlagd krans som fotograferats – finns även hortensia. På sensommaren har även våra goda små äpplen mognat och just äpplet fick ge namn åt bilden.

Blomstermandala 1 och 2

Dessa två bilder är varianter av samma foto av en blomster utläggning.
När jag var liten kommer jag ihåg första gången jag kom i kontakt med ett kalejdoskop. Jag var hemma hos en klasskompis och lekte och hon hade något som liknade en tubkikare där man tittade in i ena änden och fick se spännande mönster. Vred man sen på röret bildades nya intrikata former och mönster med hjälp av speglade plast- eller glasbitar.

Bilderna är alltså ett foto taget av en utlagd blomstermandala som jag sedan manipulerat med en kalejdoskop app  på telefonen. Det går att få till väldigt fina mönster på detta sätt. Det enda negativa med ”appen” är att du lätt kan spendera  alldeles för mycket tid på detta nöje!

Skördekrans

Denna blomsterkrans är faktiskt samma som man ser en del av i bilden ”Äppeldröm”. Det går att återanvända eller skapa olika bilder bara genom att fotografera i en annan vinkel 😉 I kransen har jag samlat höstens växter, frukter, nötter och bär – en riktig skördekrans!

För att verkligen frossa i ordet första så vill jag även visa den första lilla filmen som jag gjort på temat FloraKonst. Filmen kan du även se i min nystartade Youtube kanal. Förhoppningsvis kommer det mer material i denna framöver…

Min allra första lilla filmsnutt på Youtube

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.