Evighetsblomster, en kärleksförklaring.

Är inte eterneller eller evighetsblommor fantastiska? Tänk att kunna spara sommarens blommor och grönska, färger och former! Att kunna glädjas åt detta när vinden viner kallt runt husknuten och regnet bara öser ner.

De torkade blommorna ligger på bordet
Materialet ligger bara och väntar på mig…

Varför använder jag nät i vasen?

Jag har alltid tyckt om att göra buketter av alla tillgängliga blommor. Men att sätta ihop en bukett av torkade blommor eller eterneller är inte lika enkelt. Av det enkla skälet att stjälkarna är hårda och bryts av när man tar i dem för hårt. Hela blomman behöver ett mildare handlag. Därför behöver man något att sticka ner stjälken i. Jag använder mig av en bit hopknycklat hönsnät. Nätstommen lägger jag i det utvalda kärlet, krukan eller vasen. Denna gång skulle blomsteruppsättningen göras i en stor kopparkittel på tre ben.

Hönsnät används till att fästa blommorna i kopparkärlet
Med hönsnät formar jag en stomme att sticka blommorna i.

Att samla material.

Under sommaren har jag sett till att plocka material i min trädgård. Jag plockar de allra flesta i början av sin blomning, förutom hortensian som blir bäst om man plockar den fullt utslagen. När det gäller vallmokapslarna, jungfrun i det gröna och dillkronorna får jag ju vänta tills de blommat över och frökapslarna bildats. Jag hänger dem sedan i små knippen upp och ner på ett torrt och varmt ställe. Om utrymmet är mörkt bevaras färgerna bättre. De blommor jag valt till min bukett är:

En bukett av blå, vita och beigea torkade blommor
Färgerna blått, vitt och beige passar fint samman…

Hur jag bygger mitt blomsterarrangemang.

Så börjar jag då att sticka ner bolltistelns stjälkar för att få upp en grundform i mitt arrangemang. När jag bestämt höjden och bredden så fortsätter jag sedan med att sticka i hortensians blomklasar och de vita pärleternellerna. Det gäller alltså att fylla ut så att man inte ser hönsnätsstommen. Som en sista liten detalj är det så dags att plocka i frökapslarna av vallmo och jungfrun i det gröna. Några dillkronor piffar också till det ytterligare.

En närbild av de blommor som använts i buketten
En närbild av de torkade blommorna.
En del av den torkade buketten
Vita pärleterneller, vallmokapslar, hortensia och blå bolltistel.
Kopparkärl med det färdiga etenellarrangemanget
Det färdiga arrangemanget av eterneller i kopparkärlet.

Slutligen några ord…

Efter någon timmes arbete, i detta fallet även avkoppling, så kunde jag placera blomsterarrangemanget på den redan utsedda platsen framför hallspegeln. Detta var en perfekt plats för torkade blommor eftersom de inte behöver stå ljust. Det är snarare en fördel att placera dem lite mörkt så bleks de inte så snabbt. Jag har redan provat med en mängd andra krukväxter här och aldrig fått dem att trivas. Eternellerna lyser däremot upp rummet som en skön färgklick.

Blomsteruppsättningen på en byrå
Eternellarrangemanget pryder sin plats på byrån framför spegeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.