Ett-årsjubileum – Vem är jubilaren?

På sätt och vis kan man nog säga att FloraKonst just idag firar ett år. Anledningen till detta är att det pågick ett evenemang i Malmö som jag besökte just idag (den 6 mars) för ett år sedan (2020). Evenemanget var en mässa som hette ”Home & Outside Living”.

En monter med gula hyacinter
En av alla vackra montrar – denna med ett hav av gula hyacinter…

Jag hade länge sett fram emot att besöka mässan eftersom min stora inspirationskälla, Hanna Wendelbo, skulle hålla Blomsterpill-workshops där. Efter att ha köpt hennes bok – Hannas blomsterpill & mönsterlek – och läst den från pärm till pärm hade jag ett mål i sikte och det var att jag ville lära mig att lägga blomstermandalas av mästaren själv. Sagt och gjort, den 6 mars 2020 satte jag och min sambo oss på tåget till Malmö för att delta på mässan.

En tupp i plåt som står som dekoration bland flera krukor med penséer.
Naturligtvis fick vi med oss en hel del blommor och trädgårdsredskap hem…

Workshopen

Det fanns mycket att se och handla på mässan, du kunde nog hitta det mesta inom trädgård här. Men då klockan var slagen så var jag först på plats för dagens workshop med Hanna. Hon visade mig hur man skulle plocka isär blommorna som sponsrats av Kriminalvården i Tygelsjö. Då man hade delat itu en pelargonblomma i varje kronblad för sig var det dags att lägga ut dem på den svarta duken i ett mandalamönster. Förutom engelska pelargoner fanns det spetsmössa, förgätmigej och olika vivor att tillgå i sitt kreativa skapande.

En mandala av utlagda blomblad.
Skapandet är i full gång…

Tiden bara rann iväg, trots att sorlet runt omkring låg som en dimma i hela hallen hörde man det inte. Kvar inne i skaparbubblan fanns bara blombladen framför dig och lusten att lägga dem i ett vackert mönster. Hanna cirkulerade hela tiden bland oss (ja, jag var inte längre ensam vid bordet i montern, andra hade tillkommit utan att jag märkt det) och hjälpte oss tillrätta om vi hade någon fråga eller ville ha något tips. Men hon poängterade hela tiden att det inte fanns något rätt eller fel sätt att göra övningen på.

Den färdiga blomstermandalan.
Det färdiga resultatet av den kreativa övningen.

Den färdiga blomstermandalan

När man lagt sin mandala så visade hon oss hur man kunde fotografera skapelsen med mobiltelefonen för att spara den för framtida projekt. Vi fick också veta att det fanns olika sorters kaleidoskops appar som man kunde använda för att få till nya mönster och bilder.

En blomstermandala.
Genom att använda en speciell app på telefonen hade jag nu plötsligt en ny vacker bild på en mandala…

Som en parentes kan jag nämna att med tipsen om kaleidoskopsapparna och vad man kan göra med dem så var kvällen absolut räddad!

Efter en mycket trivsam dag på mässan så begav vi oss då hemåt med kassar fulla av blommor, lökar och trädgårdsredskap.

En lila och vit primula.
En mycket vacker lila / vit primula som vi också fann på mässan.

Jubilaren då?

Nu kanske ni undrar varför jag inledde inlägget med att prata om ett-årsjubileum?

Jo, anledningen är den att första fröet till FloraKonst såddes just där och då på mässan vid pratstunden med Hanna. Trots att jag alltid varit mycket intresserad av blommor, fotograferat dem, plockat otaliga buketter och börjat skapa mina minibuketter så var det först denna dag som tankarna på att kunna utveckla mitt intresse till ett levebröd föddes…

En bild på mig och Hanna Wendelbo.
Min stora inspirationskälla i livet, Hanna Wendelbo, med en av hennes vackra tapeter i bakgrunden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.